BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, December 4, 2012

hatiku sedalam telaga..:)

bismillahirrahmanirrahim..
salam alaikum wbt..=)


nak kongsikan satu kisah pendek, yg mmbuat ana terfikir, dan try to apply.. dari buku membumikan cinta.

"sorang pemuda dtg jumpa sorang kakek*datuk*, dy ceritakn semua masalah yg dia terbebankan.. tgh cerita best2 ni, pstu dy tny atuk tu.. nk buat guane ni..? then atuk tu bkn bg solusi, tp amek secawan air, letak garam secubit, suruh si pemuda tu tadi minum..
*mase ana bc smpai part ni,ana ingatkn air garam boleh ubat sedih. haha:))*

pemuda tu pn minumm.."pahit ini kakek.. apa an sih disuruh saya minum?"
kakek tu td tanpa bicara, kemudian mmbawa pemuda tadi ke sebuah sumur*telaga*.. kakek tu letakkn secubit garam, macam dia letak kt air dlm cawan tadi, then dy kacau2 ngn kayu.. kemudian dy amek secedok, bagi pemuda tu minum.. "jadi, apa rasanya? masihkah sama dengan yg tadi?" soal si kakek.. "tidak kek, nyaman dan SEGAR, tidak kayak tadi.."

"jadi begitulah kamu jadikan hatimu, jadikan ia seperti sebuah wadah.. apakah besar seperti telaga ini yang tidak sedikit pn berubah rasanya, ataupun seperti secangkir air, yang mudah berubah rasanya saat kepahitan tiba, ya itu terserah gimana kamu membawanya..."

bagaimana iman harini? menaik byk ke turun yg banyak? bile turun, ana slalu amek quran, bukak random, ayat yg Allah bg ana terbaca slalu sesuai dgn kebutuhan ana.. Dia Maha Mengetahui... igt x? :)

dah lame x update, ttbe rase nk update blog.. harini MC, dari smlm.. dah 2 mggu lbih sakit bersambung-sambung.. Allah rindu, kate orang bgitu la.. kafarah dosa.

pernah dengar sual fitnah? ujian? cobaan? semua tu, untuk menguatkn kita.. *eh, biceps, triceps x tambah besar pn bile orang fitnah.. telinga yg tulang rawan yang rase mcm membengkak*
huhu, itulah dia manusia.. sama mcm ana awal2 tiap kali dpt ujian.. kita manusia ni mmg suke nk tgk benda yg zahir, cth mcm td tu.. KUAT x bermakna dpt dilihat perbezaanya.. Allah bri kita kekuatan mental, dan iman. yang boleh mengalahkn orang yg takde iman... contoh, berapa ramai orang yg kita tgk fizikalny kuat, tapi bila dpt ujian, langsung bunuh diri... *think*

disebabkn dpt byk MC, dan hati pn nk jumpe dokter jgk, ana pn kluar, mggu lepas, pg kedai buku, n bli dua buku(4 dari 184 kisah perindu syurga, dan membumikan cinta).. <3 <3 *double the fun, doubled the love* huhu. terubat hati ni... betulla orang kate, sakit macamna pun, bila hati tenang, gembira, bahagia, rasa SIHAT dari biase. try la. ^^, betambah2 bahagia bila last weekends supposedly ana ikut daurah ISK, tapi atas kekangan, xmmpu pg, tapi dapat hadiah 2 lagi buah buku dari naqibah ana dr jakarta.. <3 <3 again. :))

SEDIH, terlihat zaman sekarang, yg tertimpa atas ana. cuma perkongsian, fikir2kan.. mana yg lebih besar dosanya, menabur fitnah atau menimbulkan fitnah.??


"fikir sebelum bicara, menanglah dengan akal, bukan dengan diamny sorg temanmu yg kau aibkan.."

Sunday, October 28, 2012

RINDU TUK DILAMUN CINTA

salam alaikum wbt..

alhamdulillah, Allah masih gerakkan hati kita, suburkan jiwa kita, dengan tiap keagungan ciptaanNya yg membuat kita sedar yang kita hanyalah makhluk, yang amat bergantung, pada satu-satunya tempat bergantung, iaitu padaNya..

tonight, sape2 yang bertembung dgn ana, dalam maya mahupun reliti, suarakan kejanggalan terhadap perangai ana. agak x betul sikit malam ni.. hanya kerna ana sebenarnya, terasa teramat sangatlah rindu untuk DILAMUN CINTA kembali..


katakan apa yang kau mahu, sudahku kehilangan akalku, apakah ku berlebihan merindu, wajarkah ku mengatakan sebegitu, sudahlah, usah berpura, atau apa sahaja ikut kemahuanmu, namun aku, akan TETAP MERINDU.



RINDU.

rindu saat menelaah kitab2 bersama ayah tercinta.. rindu tuk mendengar bayan2 cinta Ilahi. rindu tuk duduk sejenak dalam bulatan gembira, dan bersama2 mencari CINTA hakiki.. rindu tuk kembali pada saat2 indah itu semua.. saat2 dimana ana terasa bagai dilamun cinta.. bahagia, tenang, terasa di kasihi dan di sayangi..

malam ini, ana ubat kerinduan yang x tertanggung ini, dengan kembali mendengar bayan2 tentang CINTA Pencipta, kembali menelaah kitab2 dari ayahanda walau terpaksa menelaahnya sendirian, kerna dia jauh di seberang laut sana.. kembali mencari surat2 cinta Ilahi, kembali mengimbau kenangan manis dalam 'bercinta'..

wahai hati yang gersang.. mengapa kini saat kau merindu, kau meragut kesadaranku, mengkucar-kacirkan hari ku..? 
moga segera terubat segala kerinduan ini, kembalilah pada Dia yang kau rindui...~

terasa bagai hampir hilang pertimbangan, mendengar ayat2 cinta Ilahi, yang menanyakan khabar hati ini. ALLAHU cintaku, ampunkan kelalaian hambaMu..

"belumkah tiba saatnya bagi orang-orang yang beriman untuk merasa takut hati mereka kerana peringatan Allah dan kebenaran yang turun kepada mereka?"

ya, aku rindu dilamun cintaNya, dan ku ingin bercinta lagi, dan lagi dan lagi.. ku rindu tuk kembali bercinta dengan cinta yang Kuddus..


sampaikan cintaku padaMu ya Rabb, moga dapat subur kembali taman hati yang gersang kerna lalai dalam melangkah di bumi milikMu..

-nukilan dari hati yang tak terbendung rindu padaMu..-
T_T


Friday, September 28, 2012

Makassar 5

salam..
alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.. ayuh sama2 kita ucapkan, ALHAMDULILLAH..=)

setiap hari, ade je peristiwa2 yang mnyentuh hati kita kan? itu tandanya hati kita masih hidup.. insyaAllah..
moga itu juga tandanya hati kita masih berhubung langsung dengan teguran dan hidayah dari Allah..

disiplin dalam kerja, usaha, dan semua2 nya itu, perlukan TAWAKKAL...
saje nk kongsikan disini, pengalaman.. yang dengan rahmat Allah, bisa memberikan kesedaran pada teman2 yang membacanya..=)

“kita bagaikan satu keluarga, yang berkongsi sumber kehidupan yang sama.. dan menuju gerbang syurga bersama..”

Alhamdulillah, ya Rabb, Alhamdulillah..

Makassar 5.^^

Dah lame x mnulis sbnrnye, sibuk, dengan pengaderan, kerja dr kelas, tugas pendahuluan n everything.. tp masih lg bleh makan, ibadah, dan smuanya.. means, a life is when u feel alive ^__^

Oke, cume nk crita, betapa kita diterima oleh ssuatu pihak atas izin Allah, sampaikan menjadi keluarga itu bukanlah keasingan…

Berbelit kan ayat.. meh percerah minda kita~~

Hari2 pertama kt sini dlu, mcm yang ana cerita dulu2.. Cuma superficial je.. blum msuk ke dlm lg kn.. Alhamdulillah dh lebih sbulan dok sni, ana dh mampu bertutur dlm bhasa standard.. dan slalu je org x pcaye ble ana kate, ana Malaysian.. huhuhu. Mgkin darah keturunan tok moyang mendailing(suku kaum di sumatera) tgh panas mengalir kot..:)

Ok, bkn nk cite latar belakang, tap nak ceritenye pengalaman ana dan rakan2 ke perkampungan.. bertemu dengan warga miskin tegar.. pendapatan yg amat sikit..

Keluarga 1:

Mempunyai anak 6 orang+2 org anak saudaranya.. suami seorang cleaner, gaji dlm rp 600ribu.. bygkn, rm1 lebih kurang rp3000.. so 600k=~200 je.nk tanggung 10 org.. fuiyo.. mmg sulit.. rumah dy, ana x amek gmbanye.. tp rumah dy mmg kecil, dan sepenuhnya kayu..

Tapi keluarga ni ad la jgk merungut hal pemerintah x ambil berat kt depa..

Keluarga 2: (yg ini ana interview sendiri)

Psgn muda, 2 org anak.. sorg 11 bln, sorg lg 8 thun 8 bln.. *hebatkn dy igt umur anak dy smpai bulan2 skali. :D *

Suami nya juga cleaner.. ana tnye dy, ckup k mknn dy sehari2an.. anak2 mcmna.. dh la msih kecil.. cmne nk hnta skolah.. dan dy kate, Alhamdulillah, stkt ni, ckup2 je.. kami brsyukur kami sihat..

Betapa redhonye dy dgn apa yg ada.. rumah dy lg kecik dr yg lain.. lgpn, derang 4 branak je kn. Tp, kagum dgn sikap redho ny dy dgn apa yg ada.. rumah dy seriously kemas, baju tersusun lipat ikut saiz, tilam bercadar dan tegang, telekung dan kain solat tersangkut rapi..

Ana tnyekn jga.. xd k rse nk minta dgn pemerintah.. kan patutny pemerintah yg uruskn kita.. katanya, “kita yang nk hidup, kita yg kne usaha..”

“ibu agamanya islam ya buk” , “iya..”, “trus, pengajaran agamanya gimana buk, emang ada gurunya mengajarkan, atau gimana?”, “tidak yg dtg mengajar.. masing2 aja..”

Short conversation, Cuma kateny, pendidikan agama x diterima scara formal.. sndiri2 yang cari..

DUSH~ kite yg stiap hari dpt kuliah agama pn kurang lg bersyukur kan..

Byk lg kisah lain.. sbb hmpir 30 buah rumah yg dilawati kami haritu..

Bila kita masuk ke masyarakat, baru kita sedar.. apa sumber kekuatan yang buat mereka trus hidup, iaitu kebergantungan MUTLAK PADA ALLAH.. yela, bayangkan tiba2 esok kita bankrupt, atau tiba2 esok kita miskin trus.. mampu k nak senyum n redho macam keluarga2 yg ana cite td? FIKIRKAN…

Kita terasa yang kita paling miskin, paling serba serbi x cukup, paling ditindas.. tapi, cuba skali sekala, time kite tengah terasa x bersyukur tu, kite pergi ke rumah2 warga ni, kita tengok hidup deme, kita cermin diri kita…

Boleh?

J
 

Sunday, September 2, 2012

Tiada yang benar melainkan KEBENARAN. Dan tiada PENIPUAN tanpa kecelakaan.


Salam..

Bismillah..

Ya, sudah lama ana x menulis, dan blog ni pn sudah menjadi usang dan lengang dari pujian2 pdNya..  Alhamdulillah, segala pujian bg Allah, yg telah mmberi kita merasa pahitnya kehidupan, supaya kita sering mengharapkn untuk kembali pdNya.. supaya kita sering rindu pada kasihNYa. Supaya kita terus terusan tidak bergantung pada manusia, yang mempunyai kelemahan, dan kekurangan yg saaangat banyak.  Kepayahan hidup, kesukaran orang untuk menerima niat dan perilaku kita, ya, semua tu dr Allah, dan sekali lagi, UNTUK KITA TERUS MERINDUI TUK BERTEMU DENGANNYA.

 

Tipula kalau sape yg baca entry ni, x pernah teruji dengan dugaan2 dunia.. yang x pernah terleka, trus tersadar yang selama ini, kita terlalu fikirkan pendapat orang, smpaikan kita lupa, bahawa dunia ini memang pentas dugaan…

 

Ya, saya teruji. Dan saya dibenci oleh golongan manusia. Hanya kerna pakaian, prinsip dan kelurus bendulan diri ini. Apa dalam agama, kta dibolehkan kah untuk menipu demi kepentingan diri? Tidak sama sekali. Dan ingin ana tegaskan disini, MAJORITI TAK SEMESTINYA BETUL.

 

Sedih, sayu.. bila tertindas dan sendiri. Tapi bila di fikirkan kembali, ini adalah suratan rindu dr Allah. Supaya kita terus2an mencari redho Nya. Mencari pandangn Allah dlm tiap hal kita. Mungkin sesetengah org akn kata

 

“ala, kau xyah nak bajet alim sangat. Dah kite seangkatan, nak gerak, gerak sama2. Jangn sebab ko rse bslh nk menipu, nak buat jahat, habis semua org kene nanti.”

 

Tidaklah ana nk menuding jari.. tapi begitulah hidup. Hidup di akhir zaman ini, kalau kalian x menangis air mata darah, bererti kalian belum cukup nak menggelar diri kalian sebagai risau akn ummah.ya, nmpak hiperbola gile kan. Memang hiperbola… maksud ana, menangis air mata darah tu, iaitu sepanjang hidup kalian, kalian akan rasa sendirian bila bersama manusia, saking pedih dan beratnya ujian yang kalian rasakan.

 

Ayat dialog diatas bukan andaian, rekaan, tapi kebenaran. Bila berkesempatan untuk menasihati siapa2 pun nnti, nasihat ana, jangan lah kalian ceritakan PENIPUAN kalian, yg telah kalian Berjaya gunakan untuk melepaskn diri dari suatu BENCANA, kerna orang itu akan menggunakan ilmu yg SALAH itu, untuk melepaskan diri dari suatu KEBAIKAN, yang terus, menyeret yag lainnya untuk turut setuju dengan penipuan ny..

 

Tiada yang benar melainkan KEBENARAN. Dan tiada PENIPUAN tanpa kecelakaan.

Kini ku ditimpa kecelakaan, dan tiada yang lain untuk ku mengadu selain padaMu… T_T…

*with tears, only He knows. Don’t ask me why, because you don’t know what He knows*

Tuesday, August 14, 2012

Makassar 3: muka legend, dalam hati ada taman~


Salam..

Yup, tajuk tu gambaran orang2 nye kt sini.. like always, kite klu pg mane2 part kt Indonesia ni pn, mmg org2 nye ‘kasar’.

Tagline sikap derang slalu diperkatakan gini,

“bawak kereta hon2, jalan raya jem, main klua simpang ska hati, x sabar2”

Actually, ana dh dgr smua ni, sblum dtg sini(Makassar).

So, saje nk buat pemerhatian.. betul ke seteruk tu? Xkan la derang xde hati perut.. xkn xd disiplin kot..

Iya, nama pun manusia, mesti punya nafsu amarah nya.. nah.. tapi, masih punya nilai kasih sayang.. walau siapapun, dan di mana pun..

Buktinya.. kita tgk kasus2 dibawah.. zaaas..~~

Kasus 6:

Mase kami dibawa jalan2 oleh senior2, (ni cite minggu lepas ni) hehe, kami di bawa menaiki bas.. dan pemandunya, orang tempatan.. yela, kawan2 ade gk kate gini,

“eleh, pakcik ni bwk slow2 sbb nk cover org sini pny attitude.. yela, malu la deme kalau org Malaysia tgk prangai deme”

Tapi.. ponder gk mse dia ckp gitu.. betul ke?

Pkcik tu x la bwk slow mane pn.. tapi org kt sini style dy, kalu dy nk memotong, dy akan hon. Klu kite kt msia, hon2 mmg dh kene buat muke dh, kau nk jalan kau jln la, xpyh hon2.. kan?

Tapi derang relax je.. org hon, derang tgk cermin sisi, ouh ade org nk potong, so derang bg jln.. bkn pakcik bas je gitu, smlm naik pete2(PT:public transport) pon org tu mcmtu.. mmg smua kt sini mcmtu..



Ok, settle bab hon. subhanaAllah.. deme sangat bertimbang rase.. kite? Cek balik ape reaksi kite klu org hon..~ astaghfirullah…



Kasus 7:

Sape kate derang x berhati perut? *mcm ade je org kte.. hehe*

Memang kt sini, ramai sgt gelandangan.. dok tepi2 jalan.. dari baby, smpai la ke org tua.. kadang tgk mcm derang tu tgh melancong, *hehe*, sebabnye, boleh plak kt divider tgh2 jln tu, dy bentang kotak, baring atas tu posing2.. huhu, bahagia agaknye.. siapa kate org mcmtu x leh bahagia? Igt dgn rumah besar, katil empuk, mesti bleh bhagia ke? Oh tidaakk…. Allah yg bagi kebahagiaan tu kn? So sape kate kite yg tentukan nilai nye kebahagiaan tu dgn mata wang.. semua milik Allah..:)

Oke2, smbung crite..

Satu hari ni, dlm bas jugak.. tgh panas terik, kalau traffic light sini, msti ade budak2 jual2 brg, n minta sedekah.. mcm dlm cite sinetron tu..~

Pastu dlm bas kami penoh tau, smpai kak senior tpksa dok kt tangga bas je..

Mse tggu lmpu hijau tu, ade la budak dtg jual surat khabar.. pakcik bas tu bli.. dy selak skit2, pstu dy trus bg kat akak 2 org tu, dy kate,

“nah, lapik duduk.. panas tu..”

Allahu akbar.. terharu nye.. 2 benda baik dlm satu masa.. dy sedekah a.k.a bli paper dr budak td, dan dy sbnarnya kesian tgk akak2 tu duduk kt lantai tangga yg panas..

Nah.. sape kite nak kate deme x d belas kasihan, kalau kite bli surat khabar baru, kedut skit pn kite bising.. kalau kite tgk org bdiri dlm bas, kite rase dlm hati, ”sape soh dtg lmbt?”



T_T diri ni lbih kerdil dari mereka yang berhati seperti pakcik td tu…. Allahu robbi.. lembut knlah hati kami dengan rasa belas kasihan.. smoga Kau mengasihani kami di Masyar kelak.. amin…

Saturday, August 11, 2012

Makassar 2


7:04 ptg. 9/8/12

Hari ni, hari terpenting buat mahasiswa baru UNHAS. Dan tersibuk skali….

Hari registrasi mahasiswa baru di GEDUNG REGISTRASI..

Seawall jam 6.30 pagi kami dh turun, yela.. kene tadarrus, dan tggu senior bawa ke gedung.. tapi kami bertolak dari rusun dalam jam 7.44 pg, dn smpai sekitar jam 7.56 pg.. dan kami dimaklumkan bahawa registrasi bermula jam 8, namun kosong, sunyi sepi.. yang klakar nye, Satpam kt situ terkejut tgk kami beramai2 dtg dlm barisan lalu soalan ini di ajukan pd kami,

“ada demonstrasi apa ini?”

Sy pn jwb.. “kami mau registrasi pak.. udah mula blum sesi nya?”

“ouh.. sy fkir kamu lagi demostrasi. Registrasi rupanya.. blum mula lg mbak,”

Begitula.. haha, deme kt sini mmg pntang tgk org berkumpul2, lagi dibilang mau demonstrasi…~
Tadi mase taklimat CIMB pn dy pesan, jgn dtg skali gus smua org utk ambil kad ATM, nnti dibilang mau demonstrasi pla.. =)) comel je.. bile plak la kami nk demo2 bagai ni~
Like last post, ade juga kasus2 yg menarik J

Kasus 4:
Masa mulai dftar, bias any anak Malaysia ni diberi keutamaan skit.. sbb kami asing dan agak pantasJ
Jadi kami masuk dlu.. cek tinggi, berat, tekanan darah, ujian air kencing dan darah.. msa kt ujian tekanan darah, embak tu tny,

“nanti kuliahnya, mbak pakai bgini jug ke?”

“iya.. sy pkai begini.. boleh kn?”

“iya, boleh.. tapi, masa Co-As( co assistant, aka practical 3rd n 4th year) nnti, ada department yg enggak boleh, spt department anak..(pediatric)”

“ouh.. bias aja mbak, lagi an masih anak, nggak ada masalah kok J

Hehe, Alhamdulillah.. xde masalah pn kt sini.. Alhamdulillah.. mereka saling menghormati pendirian masing2.. cume ny, jgn dilanggar pantang larang dan sensitiviti masing2..

Kasus 5:
Masa slps test darah tadi, ada pendaftaran online.. oleh pihak UNHAS.. dan sy diuruskan oleh sorg mbak muda.. tanyany,

“malaysie?”

“iya mbak”

“ouh.. sy fkir mbak arab td.. =)”

“huhu.. “

“tapi knp gmba photonya tidak bercadar? Sudah brp lama bercadar?”

“di Malaysia kmi x dbnrkn bercadar utk registrasi.. sudah 1 n a half year..”

“ouh.. kalu kami di sini, enggak ada apa2 mslh mbak=)”

Hurm.. kan.. terharu.. mreka lebih mnjaga.. walau bkn smua yg bercadar, namun bias diberi kebebasan utk siapa saja, memegang pada prinsip masing2..
Alhamdulillah..^^

----------------------------------------------------------------------------
Dlu terfikir2 juge knp Allah hanta kt sini.. knp x mesir, atau jorden k.. kn mmg Negara timur tgh lebih sesuai.. tapi rupanya, di asia tenggara ni pn, ada juge tempat yg persis timur tengah, dan lebih aman dan stabil politiknya.. mata wang ny lebih murah, org2 ny lebih mesra… Allah.. mmg tiap aturanMu ada hikmahny.. Cuma sbg hamba, aku masih blum ckup tawakkal, dn masih mncari hikmah tiap yg jadi.. insyaAllah, di masa hadapan, aku azam utk lebih tawakkal, dn tidak tercari2 apa hikmahny, kerana hikmah itu dariMu, dan itu pasti..

Makassar 1 =)


Salam.. bismillah =)

Jam tepat 1:41 pagi, 8/8/12..

Baru habis perjumpaan, bertemankan kini dengan lagu Bila Rindu-Ruffedge..
Makassar, such a nice place, Alhamdulillah.. kemana je pergi, mesti terserempak dgn muslimah berjilbab penuh(purdah n tudung labuh). Sejuk mata memandang.. bahasa, kesopanan, keprihatinan semua mmg welcoming n warming..:)

Today is the third day kt sini.. betapa rahmat dan kasih Allah tu terasa dalam tiap langkah kami, bila melihat dunia, no wonder n no doubt on why Allah ask us to go n see the world that He has created for us, FOR REASONS..

Kasus2 di bawah ini adalah kasus yang membuat sy kagum dan mulai jatuh cinta dengan Makassar kota angin memiri(angina bertiup sepoi2)

Kasus 1:
Turun2 flight, mse checkup with imegresen, ad sorg pegawai tegur, katanya,
“Alhamdulillah, ada jua dokter muslimah berjilbab.. nanti mbak jadi spesialis dalam sakit puan ya mbak, J
subhanaAllah.. tak sangka akan disambut dgn orang2 yang bertanda sujud di dahi, walau hanya kliner, pegawai kastam, x perlu title ustaz pn, tapi agama mereka tersemat di dada..

Kasus 2:
Hari kedua di Makassar, kami bertemu dekan akademik, dan berbuka bersama dekan2 fakultas, dan rektor2 nya juga..
Masa perjumpaan bersama dekan, lewat seorang muslimah berjilbab di muka pintu, dan semua maklum bahawa fakultas itu, hanya fakultas kedokteran, dan semestinya muslimah itu tadi seorang mahasiswa kedokteran.. dari pakaian dan pergaulan nya, bias di baca bhwa dia seorg rakyat tempatan. Allahu Akbar, rakyat sini memang rakyat2 yang tabah, cekal, pandai, bijak, dan sangat2 memegang pd ilmu agama..
Dan sepanjang perjumpaan tu, dekan2 tu mmg x henti2 mengucapkn syukur, Alhamdulillah.. rector pn same.. kan indah bila mcmtu J
Dan, student2 kt sini, mmg jarang nk jumpe yg pakai seluar(bg muslimah), majority pakai kain, skirt labuh.. dan student Malaysia pn x bleh pakai slua g kelas.. indahkan? Ayu je gitu.. hehe

Kasus 3:
Actually, ni patut jadi kasus pertama. Hehe.x pela, tulis juga ni. Masa 2nd day, pagi2, masa tengah sahur, tiba2 kedengaran suara “sahur2, sahur2”.
Rupanya2, bila diamati, rusunawa kami ni dikelilingi masjid.. bila masuk shaja wktu solat, bersahut-sahutan azan.. Allah.. begitu indah namaMu di laungkan..
Kat sini, memang terkejut, walaupn sblum dtg mmg dh mklum pnduduk islam kepadatannya 95%, tp x sangka islam ny, bukan sekadar nama.. masa kami smpai 1 day, dh msuk mghrib, bbuka kt epot dlu, then ondawey pg rusunawa(hostel) dh msuk isyak.. sepanjang jalan, banyak sgt masjid, dan masjid2nya tiada satu pn yg kosong, semua penuh dgn jemaah2 yg lagi solat terawih.. kami kira, dalam 500 m atau kurang dr 1 km, ada sebuah masjid, dan berturutan dalam jarak itu.. subhanaAllah.. no wonder kota ni dbwh lindungan Allah, xd bencana alam yg kerap pn kt sini.. Alhamdulillah..

Saturday, August 4, 2012

bertemu berpisah kerana Allah

salam alaikum wbt..
bismillah...



terasa kerdil diri ni.. sentiasa terasa bgitu kerdil.. saat semua hal terasa beban, terasa mustahil tuk di uruskan, dengan kekangan masa yg sangat terhad, tapi semuanya satu persatu diselesaikan oleh Nya..

*apa masih ragu2 tentang tawakkal? apa masih tertanya2 apa Dia mendengar rintihan kita?*

slalu diri ni alpa, tentang kuasa Nya yg tiada had. yg Maha Mendengar dan Merancang dengan teliti..

dari perak, ke sarawak, ke selangor, kini menuju makassar, indonesia.. Allahu robbi, kuatknlah jiwa kami dlm tetap teguh sebarkn CintaMu...

terima kasih sahabat atas kalam indah dan ingatan yg sentiasa mengalir.. moga Allah merahmati tiap bait kalammu sahabat.. > link <


Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan Kuching ^^

bismillah,
assalamualaikum wbt..

mencari ilham, bagai menanti bulan jatuh di riba.. jika tiba masanya, dapat la. =)

Allah yg Maha Mengatur dan Maha Merancang..

Waterfront, Kuching

Taman Waterfront, Kuching


ana baru balik dr musafir selama seminggu di Kuching Sarawak.. ya, banyak perubahan, perubahan ke arah positif, yang dpt ana lihat.. dari pandangan mata kasar ana, sungguh kagum dengan pembangunan kota, dan diri masyarakat sekitar bandar Kuching..=)

anak kepada sedara

politeknik Kuching


DUN Sarawak

Sungai Sarawak(waterfront)




Damai central







alone.. at KIA(Kuching International Airport)


last view..

awan yg tergantung

daebak! SubhanAllah!


ana menginap di rumah saudara, di area Matang Jaya, dan area ni memang agak baru membangun, dengan PESATNYA.. yang mengagumkan, ada satu markaz tabligh kt situ. kecil je.. tapi ada lapangn luas sekeliling dia.. ana tny sedara,
 " tu apa? surau? nape luas j kwsn, tp surau kecik?"
sedara jawab,
 "tu markaz tabligh.. tgk je kecik, tp kene musim deme bkumpul, penuh dgn khemah2 dn org2 nye"



ouh.. indah..=) terasa nyaman mndengar ada usaha dakwah disitu.. dan lebih kagum lagi apabila naik kereta jalan2, terserempak dengn akak2 nek moto pakai niqab, makcik amek anak kt skolah pakai niqab.. budak laki kecik2 balik skolah n tadika pakai serban.. subhanaAllah.. indah=)

bila komuniti membangun seiring dengan pembangunan fizikal sesuatu tempat, ia suatu progress yang mengagumkan. selalunya, kita akn lihat masyarakat bgitu, bkn pada kota dn kawasan begitu..

Kekaguman ana terhadap komuniti di situ x terhenti takat tu shj, malah bertambah2 bila ana terawih di Masjid Gita, Matang. dengan kehadiran masyarakat setempat yang, Allah..., indah=) anak kecik2, tak kurang yang masih blum matang, berlari2 dn bermain, namun ad juga sebilangan besar yang sudah memakai tudung litup elok, yg lelaki memakai serban, mampu mngikut jemaah, utk bertarawih 20 rakaat.. Allah, comel tu comel dh, bertambah2 indah nya putera puteri agama ni..=)

bila situasi mcmtu, berlaku depan mata.. kadang terasa Allah... hinanya diri ni.. anak kecil dh pandai mencari Cinta Ilahi.. tpi, itulah Kuasa Allah.. Nikmat pd kedua ibu bapa mreka, yg juga semestiny bertungkus lumus nk mmbesarkn anak2 yg MENGAGUMKAN.

TIADA YANG SEINDAH KELUARGA YANG SAKINAH~
"bermusafirlah di bumi, dan lihatlah bagaimana akibat bagi orang2 yang mendustakan"

ramadhan kali ini, moga mnjadi ramadhan terbaik kita.. tiada siapa tahu mungkinkah kita ditemukan lagi dengan ramadhan yg akn datang..

Thursday, July 12, 2012

ibadat bukan adat=)

assalamualaikum wbt..

bismillah..


bila lg bberapa hari nk ramadhan, ramai org post pasal ramadhan, countdown, dan sebagainy..

kisah apabila sahabt2, bila disebut tentang ramadhan ini.. para sahabat dulu, selama 6 bulan slepas ramadhan, mreka x henti2 berdoa smoga amalan mreka pd bulan ramadhan diterima.
dan selama 6 bulan sebelum ramadhan, mereka x henti2 pula berdoa smoga mereka dipertemukan kembali dengan ramadhanul kareem..

SUBHANALLAH... tapi apa yg kita lihat skrg, bila msuk rejab, bru org tersedar, Allah, 2 bulan lg ramadhan. astaghfirullah..T_T. apa kita terlupa, dan alpa?

mari kita sama2 buka mata dan minda kita..

BERPUASA DI BULAN RAMADHAN BUKAN ADAT, TAPI IBADAT.

berapa ramai yg igtkn diri masing, setiap detik berpuasa , yg ini adalah ibadah kita sepanjang hari, bukan hanya, aku puasa bln ni pasai mmg kene puasa.. oke? diterima. hehe

__________________________________________________

rindu saat2 jd guru kt SRAH dlu.. guru2 smua, dtg pagi2, sblum masuk kelas,... kalau kite la kn, sblum cikgu msuk kelas, kite buka buku, cek apa nk blaja harini. kite msti fkir ckgu2 pn mcmtu kan. ana pn fikir mcmtu. taapi.. guru2 di SRAH tidak.. mereka SOLAT DHUHA.Allahu robbi..

berapa kerap kita igtkn diri bahwa menuntut ilmu tu ibadah? mengajarkn ilmu tu ibadah?

__________________________________________________

dengan hal sekecik ni, jika kita amalkan setiap hari, igtkan diri kita, walau apa pun yg kita buat, semuany kerana Allah, insyaAllah ramadhan yg akn datang ini, pasti suatu bulan yg lain dr ramadhan2 yg sebelum ini..

okay? LET'S CHANGE FOR A BETTER PERSON IN OURSELF ^_^.

Wednesday, June 20, 2012

cinta: "mncintai tak seharusnya memiliki"




bismillah.. assalamualaikum wbt.. :)
trimas pd mimi, shabat yg sy kasihi krn Allah ats prkongsian hebat drmu.. boleh lawat blog dy yg pnuh informasi..^^

 

knapa cinta tak seharusnya memiliki?
ini sbnarnya ibrah dri kisah cinta Salman Al-Farisi
hebatnya cinta Salman Al-Farisi..:P
memilih antara keinginan hati dan persaudaraan.
luar biasa!

_______________________________________________
Mulanya sebuah kisah cinta..ketika mana sudah saatnya Salman Al-Farisi mengisi kekosongan hati dengan cinta halal.sebuah pernikahan.Dia terfikirkan seorang wanita Ansar yang beriman dan solehah. Bukan diharapkan menjadi kekasih tetapi sebagai satu pilihan dan diyakininya bahawa sesungguhnya wanita itu pilihan yang tepat untuk menjadi teman dan ibu bagi bakal pejuang dari keturunannya.
 "Aku orang asing di bumi Madinah.Madinah bukanlah tempat kelahiranku.Madinah bukanlah tanah aku meniti kedewasaan.Tidaklah tiap-tiap penghuni bumi Madinah ini ku kenali.Bukankah akan dilihat asing seorang pendatang sepertiku melamar gadis Madinah?"...ada keraguan dihati Salman. Ada kerisauan di hati pemuda itu. Lantas...terdetik di hatinya mencari seorang sahabat yang mampu menjadi perantara baginya..Ya.. Abu Darda..sahabat dari golongan Ansar yang dipersaudarakan dengannya.. Rasa hatinya disampaikan kepada sahabat tercinta..Abu Darda.. dengan tahmid dan tasbih Abu Darda menyahut hasrat sahabatnya. Cukup girang si Abu Darda memeluk sahabatnya tanda akan dibantunya Salman dalam melunaskan apa yg terhajat dihatinya. 

Maka..beriringanlah kedua sahabat itu menuju ke sebuah rumah di tengah kota Madinah. Rumah seorang wanita yang solehah dan bertakwa yang menjadi pilihan hati Salman Al-Farisi. Abu Darda menyusun kata memulakan bicara.. "Saya adalah Abu Darda dan ini saudara saya Salman seorang Parsi. Kami telah dipersaudarakan atas nama Allah. Dia telah dimuliakan Allah dengan Islam,dan dia juga memuliakan Islam dengan amalan dan jihadnya. Disisi Rasulullah, dia punya tempat yang mulia,sehinggakan baginda menyebutnya sebagai ahli-bait baginda. Dan kedatangan saya adalah bagi mewakili Salman untuk melamar puteri solehah dari rumah ini". Fasih dan yakin Abu Darda berbicara dengan nada dan loghat Bani Najar. 

Tuan rumah tersenyum membalas bicara,"Adalah sebuah penghormatan bagi kami menerima kehadiran kalian. Dan adalah penghormatan bagi kami sekiranya bermenantukan sahabat Rasulullah yang mulia. Tetapi, hak untuk menerima atau menolak lamaran ini adalah pada puteri kami"..Sang puteri yang mendengar disebalik hijab menanti dengan debaran hati.. Sunyi seketika.... Tiba-tiba suara lembut si ibu bersuara mewakili si puteri yang dinanti sahabat yang mulia. "Maafkan kami atas kejujuran kata dalam jawapan ini. Dengan mengharap redha Allah, saya menjawab bahawa puteri kami menolak lamaran SalmanAkan tetapi seandainya Abu Darda turut mempunyai hasrat yang sama seperti Salman, puteri kami menerimanya" Nah..cukup mengejutkan..sang puteri menolak lamaran yang melamar tetapi menerima pengantara lamaran itu.
Apakah mampu Salman menerima realiti yang mungkin mematahkan hati lelaki? Sungguh tak terjangka dengan reaksi indah Salman Al-Farisi..

"Allahu akbar!!..dengan mahar dan segala yang telah saya sediakan ini akan saya serahkan kepada sahabat saya Abu Darda untuk pernikahan kalian. Dan saya akan menjadi saksi bg pernikahan mulia ini" 


hebat sungguh Salman Al-Farisi.:)

Friday, June 15, 2012

ssungguhny ak lbih fakir dr si fakir =(

Salam alaikum wbt..
Alhamdulillah ya Rahman, Alhamdulillah ya Rahim…
Xprnh tfikir pula yg suatu hri nnti, Allah akn mnguji kkuatan utk mnulis ni.. bru skrg bla bhdpn dgn ni, bru terasa truji..(keypad rosak, tpksa guna on screen keyboard(=  )

Td tgk crita LORONG WAKTU kt tv hijrah.. trasa amat dgn episode kli ni.. sbbny blik hritu, mse kt stesen bas, tsrempk ngn sorg uncle cina, dy mnx 3ringgit utk mkn.. tp ana kte xd duit… astgfirullah.. mse tu fkir, “klu bg kt pkcik ni, stgi nk bli roti x ckup duit..” sbb tgh lapo mse tu..pdhal, mse tu kakak dh nk smpai pn, nk pkir roti wtpe.. ya Allah, ampunkn dn kikisknlh sifat jahil dr ku..=( ssungguhny ak lbih fakir dr si fakir tnpa sifat pemurah dlm diri..

Smbung psl crita td,
Pak aji ni mmg tinggl kt msjid, ngn sorg cucu, ank n mnntu.. mse derg dok mkn tghhri, ad sorg llki, miskin, agk kelaparan, dtg.. dia kata,

“pak aji, sy ad capal yg prnh dpkei oleh nabi saw. Jd sy bhasrat tuk mnjualny, dgn harga yg bpatuten.. “

Kata ank pak aji,

”masakn capal bginda saw ad dgn kmu.. ni buatan zmn kini ni.. boong jk “

Tpi pk aji nk bli slipar tu, dy bg kt mnntu dy, Sabrina, smbil bkata, 

“sab, ini bkn msa tuk diukur dgn nilai wang..”

Llu Sabrina tu pn fhm, dn trus bli slipar tu..

Smua y len dok heran..ana pn heran.., nmpk beno laki td nipu, pstu npe beli??



Sabrina pn jelaskn ap dmksudkn dgn pak aji td..
“emangnya jelas kok bhwa capal ini enggak prnh dpakei oleh bginda saw, nmun, sy fhm kata2 pak aji td bhwa capal ini sbgei tnda salam dr bginda saw pd kita smua, spy enggak biarin fakir miskin klaparan,dan mngasihani mreka..”

Allah.. trasa nk menangis ana dgr pnjlasan dy.. trigt kisah kt stesen bas tu.. kita mncari2 cinta Allah, nmun x mhu mndekati mreka yg hmpir dgnNya.. fakir miskin ni lbih hmpir dgn Allah, krn mreka lbih bgntung dgn Allah.. tempt tinggl mreka tawakkal, mkn minum pn mreka twkkal.. kita kdg hilang twakkal sbb kita thu kt dapur rumh kira sntiasa ad air klu dhaga, klu xd air, bleh klua p bli.. pling2 constant kita twakkal ble klua dr umh utk bmusafir kn.. mungkin antum smua x gitu.. mngkin ana yg sring alpa j yg gitu..

Dgn kisah ni, ana rsa ni tguran lgsung dr Allah,spy esok lbih baik dr hrini dn smlm.. sama2lh kita..

“ya Allah, tingktknlah iman kami, peliharalah tiap langkh dn detik d hati kami, moga kmi sntiasa dlm redhoMu.. aamiiin…”

Tuesday, June 12, 2012

MASA AWAK KECIK PN, MCM TU JGK???

salam..

yaAllah, Kau yg memegang ubun2 hamba2Mu, mudahkanlah urusan kami..

baru lepas marah adik. salah ke marah adik? ntah.. sbb, msa ana dlu kecik mcm dia, byk bnda dh yg ana lalui.. mungkin dy masih kecik , drjh 4, erk, kecik ke? anak2 palestine tu, bleh je brusaha.. byk dh benda yg derang korban utk ibu bapa dia. knp kita nk kata adik2 umur darjah2 ni kecik lg?
ramai je penagih dadah, isap rokok, pembunuh, darjah2 gak. salah ke ana menegur?

memang dia anak bongsu, xda adik yg nk jaga, xde pinggan yg kene paksa basuh. sebab apa? sbb dimanjakan. dan ana x dpt smua tu. ana cuma xnk dia menyesal dgn apa yg dia dh buat. moga Allah mmbrikan dia ilham tuk terus fhm ap yg ana katakan..

dia beli kad game, 10 ringgit, then main game online, ayah x kate apa2. ble ana tegur, dia bls,"ayah x kate ape2 pn.. nape kakteh nk marah plak" mmg nak marah la!

dia beli kereta mainan, rm 40, then gune bpe hari je. duit bkn masalah mse ana kecik, tapi, kami x dimanjakan mcmtu pon! ni yg nk nangis ni.. x minta dimanjakan.. tapi minta utk diadili.. mndpt didikan dr ibu dan ayah yg sama, tapi kenapa hasil berbeza.. ya Rabbana..

kadang terasa pilu hati bila mak kata, "biarlah dia, dia x matang lg.."
"awk dlu pn, mcmtu jgk..."

kenapa plak.. mase ana sebaya dia, mak dh suruh mandikan adik yg umur sebulan, dh kene iron bju sendiri dan bju adik2, dh kene pg kedai bli barang dapur, dah kene gune duit sndiri bli barang yg kita nk. adik, smua bnda mak ayah bagi, n cakap, "MASA AWAK KECIK PN, MCM TU JGK???"

YaAllah, jdikanlah diriku, dan keturunan dariku, tergolong dalam ulul albab.. jadikanlah diriku, dan keturunan dari ku, sebagai pembela agamamu.. jadikanlah diriku, dan keturunan dariku, penyejuk hati kedua ibubapa, jadikanlah diriku, dan keturunan dariku, orang2 yang qaniah, yang sntiasa brsyukur dgn kurniaanMu...

Friday, June 8, 2012

PD, cuti cucikan hati kita..

alhamdulillah ya Allah, alhamdulillah..

ana bru pulang dari bercuti, menenangkn fikiran, dan moga percutian kami dapat menambah cinta pada Allah.. moga dengan perkongsian ini dpt mmbri bukan sejuta yang ana pinta, namun cuma secebis rasa di hati kita, tuk berusaha kearah qanaah, yg mmbawa kita menjadi asykurannaas..


lokasi: teluk kemang, PD
date: 5-7 jun.

pagi2 jam 8 pagi, ana, dgn 3 adik yg lain minta ayah bwkkn ke pantai.. rindu nak lihat deru ombak, merasa dingin bayu, dan melihat indahnya ciptaan Allah..=)
tapi sampai2 kt tepi pantai tu, tercerminlah diri sendiri. terkedu, terkesima, hampir terduduk. boleh bayangkn x, macamna hati kita hitam penuh dengan titik noda? msti susahkn.. tapi, I bet, kalau korg pegi tepi pantai tu, mse air tgh pasang lagi, mungkin bleh bayangkn, macammana rupa hati ana...=( sedih amat...
lautan yang keruh, sampah terapung-apungan di permukaan..

kami try la nak jalan jauh skit, sbb tgk pantai yg dlm jarak 100m lagi, mcm bersih.. jadi jln lambat2 sambil nikmati pemandangan.. tapi, sampah yang dipukul ombak tadi, macam mengekori kami.. selangkah kami jalan, pukulan ombak turut berderu, menolak sampah tu, ke arah kami...

SAYU. sayu hati ana dan adik2.. kami fikir, seakan2 laut merintih,
"maka nikmat Allah yang manakah yang kamu dustakan?"
"Kami(laut) bergelora atas izinnya.. memukul ombak kerana PerintahNya. membantu pengaliran air keseluruh dunia dengan izinNya.. mengapa kamu manusia membuat kerosakan, ? NAH, ambil kembali sampah yang kami tak perlukan. NAH, nikmatilah kemusnahan yang kamu mulakan!"

ya Rabbana. hanya Allah je yg tahu, bagaimana perasaan kami adik bradik. seriously, sampah tu mmg ikut ktorg.. orang len dok jgk tgk pantai, x la sampah ikut pn.. tapi, ni smua jadi atas IZIN ALLAH. mesti ada hikmahnya dan ibrah yg perlu kami fikirkan..

ana pon kol ayah, minta tlg belikan plastik sampah...

lepas air laut mula surut, dalam jam 9 pagi, ramai la org turun ke laut, untuk bersuka ria... perasaan mmg x leh cakap la, org smua mandi laut,.. tapi ana ngn adik2, bawak plastik sampah, dan lakukan ape yg kami rasa perlu. ada mata2 yg kurang senang melihat, ada yg memandang rendah, tapi, ada yang turut membantu..=) trima kasih uncle cine yg sama2 bermujahadah.. moga Allah bri hidayah padamu..
________________________________________________

pakcik pakai kopiah: dik2!
adik ana                  : ye,
pakcik pakai kopiah: ayah nama ape?
adik ana                  : mat nadzri.. nape pakcik?
pakcik pakai kopiah: ayah tabligh ke?
adik ana                  : x lah,
pakcik pakai kopiah: habistu yg pakai tutup2 tu, dy tabligh ke? kalau x, knp dy pakai gitu?
adik ana                  : x lah, dy yg nk pakai, xtahu la nape...

mungkin sebab ape yg ktorg buat, org igt dari persatuan mana2 kot.. huhu. ok jugak kn klu org igt gitu.. people easily judge a person by its cover.. cause they cant see your heart=)(macam xde motif je~~)


marilah kita mencorakkan diri kita, dengan apa yang kita mahu negara kita dilihat...^^

indahnye ombak kn?

kenape laut gini.. sedih.(kate adik)

bergambar kecewa. takpe, Allah Maha Tahu kemampuan makhluknya, sabar laut...

eei, geram tgk sampah*bajet mcm geram, hehe

see, sedih kan. laut laaaaagi sedih...T_T

tolongla amik sampah ni semua wahai manusia...

macam tsunami, tapi, tsunami dalam hati... bayangkan...~~~

sejuk, masin, seronok=D

put, ni untuk hang

dan ini juge.. hehe

seee.....

subhanallah, cantik pokok hijau.. kat bandar, mne de pokok hijau ori, smua jadik kelabu dek asap~




buat yang rindukan bunyi ombak, bleh la dgr video ni. pengubat rindu ana..:)

video







ok. itu sahaja. JOM muhasabah diri, dan...... lakukanlah apa yg sepatutny kita lakukan...





Monday, June 4, 2012

how would I die, if I have failed to live?


bismillah..
assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, here comes another day for we to live in, to go on with our prayers and seek for HIS forgiveness, until the Day of Judgment.

Just want to share, what had I encountered few days back.

Have u ever gone through a day, where you cried the most? There’s many days in my life, that I’d cried hard actually.. I’d cried in frustration, in hatred, and in many situations…

But last Saturday, was none like my days before… u know why? Have these word strikes your mind??:

“how would I die, if I have failed to live?”

Only those 10 words, make my day, was like, there’s no tomorrow… what had I done? 
O Allah, please forgive me, please bless me in my days, my death, and beyond…

I’ve read in a book, about taubah, it says, if someone really wanted to repent, and do what he need to repent, Allah will make those who know about his sins, the places, and everything related to his sins, to FORGET HIM(the person who make the sins).

Will we, repent, with a true repent? Which means, do not repeat, or go near to what had we done in those dark days? Would we be strong enough to do that? Will we??

the answer is in your heart~






Saturday, June 2, 2012

HAtiku.,.


Bismillah..
Assalamualaikum wbt.
(bayangkan, ini dialog hati dari kita, sudut hitam, sudut putihnya..)

Ya saya seorang manusia, dan saya bukan dari kalangan Nabi yang bersifat maksum. Bagaimana boleh mengharapkan kesempurnaan dari makhluk yang tidak mungkin sempurna ini.. agak meluahkan perasaan di situ, namun, sudah nama nya makhluk, yang pasti punya perasaan, dan nafsu yg sering mmandu pada jalan yang tak lurus..

Apakah susah untuk saling mengingati?apakah payah untuk hanya mendengar dan memahami? Memang bukan disini tempatnya untuk mengadu, tapi hanya ingin memberitahu, tida siapa yang berhak menghukum dan menentukan pengakhiran sseorang itu, melainkan Allah.
Mengapa suka menghukum, andai diri juga tidak sempurna? Mengapa suka merasa terhina, sedang diri sendiri sering merasa angkuh? Ok, cukup……
__________________________________________________

Ketahuilah dalam tiap hinaan, tiap kesalahan, tiap kekurangan, dan tiap kegagalan, tersembunyi tarbiyah dan kasih sayang Allah… mengapa?

Masakan kau berfikir bahawa orang yang disayangi Allah, pada mata manusia, dia akan sentiasa kaya, mewah, dan dikelilingi syurga dunia tanpa ujian keatasnya? Sedang Rasulullah saw sering kali diuji, dan diuji, dan diuji.
Bagaimana untuk kita tahu tahap kepandaian seseorang, tanpa menguji IQ nya? Begitu lah juga dengan iman kita, yang perlu juga di uji.. ok, aku terima.
__________________________________________________

"Maafkan aku, kerana aku punya kekurangan. Nasihatilah aku, kerana aku ketandusan. Bimbinglah aku, kerana aku kepincangan. Tegurlah aku, kerana aku kesesatan…"
Buat diriku, dan dirimu jua, moga keredhoaan Allah bsama kita.