BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, August 11, 2012

Makassar 2


7:04 ptg. 9/8/12

Hari ni, hari terpenting buat mahasiswa baru UNHAS. Dan tersibuk skali….

Hari registrasi mahasiswa baru di GEDUNG REGISTRASI..

Seawall jam 6.30 pagi kami dh turun, yela.. kene tadarrus, dan tggu senior bawa ke gedung.. tapi kami bertolak dari rusun dalam jam 7.44 pg, dn smpai sekitar jam 7.56 pg.. dan kami dimaklumkan bahawa registrasi bermula jam 8, namun kosong, sunyi sepi.. yang klakar nye, Satpam kt situ terkejut tgk kami beramai2 dtg dlm barisan lalu soalan ini di ajukan pd kami,

“ada demonstrasi apa ini?”

Sy pn jwb.. “kami mau registrasi pak.. udah mula blum sesi nya?”

“ouh.. sy fkir kamu lagi demostrasi. Registrasi rupanya.. blum mula lg mbak,”

Begitula.. haha, deme kt sini mmg pntang tgk org berkumpul2, lagi dibilang mau demonstrasi…~
Tadi mase taklimat CIMB pn dy pesan, jgn dtg skali gus smua org utk ambil kad ATM, nnti dibilang mau demonstrasi pla.. =)) comel je.. bile plak la kami nk demo2 bagai ni~
Like last post, ade juga kasus2 yg menarik J

Kasus 4:
Masa mulai dftar, bias any anak Malaysia ni diberi keutamaan skit.. sbb kami asing dan agak pantasJ
Jadi kami masuk dlu.. cek tinggi, berat, tekanan darah, ujian air kencing dan darah.. msa kt ujian tekanan darah, embak tu tny,

“nanti kuliahnya, mbak pakai bgini jug ke?”

“iya.. sy pkai begini.. boleh kn?”

“iya, boleh.. tapi, masa Co-As( co assistant, aka practical 3rd n 4th year) nnti, ada department yg enggak boleh, spt department anak..(pediatric)”

“ouh.. bias aja mbak, lagi an masih anak, nggak ada masalah kok J

Hehe, Alhamdulillah.. xde masalah pn kt sini.. Alhamdulillah.. mereka saling menghormati pendirian masing2.. cume ny, jgn dilanggar pantang larang dan sensitiviti masing2..

Kasus 5:
Masa slps test darah tadi, ada pendaftaran online.. oleh pihak UNHAS.. dan sy diuruskan oleh sorg mbak muda.. tanyany,

“malaysie?”

“iya mbak”

“ouh.. sy fkir mbak arab td.. =)”

“huhu.. “

“tapi knp gmba photonya tidak bercadar? Sudah brp lama bercadar?”

“di Malaysia kmi x dbnrkn bercadar utk registrasi.. sudah 1 n a half year..”

“ouh.. kalu kami di sini, enggak ada apa2 mslh mbak=)”

Hurm.. kan.. terharu.. mreka lebih mnjaga.. walau bkn smua yg bercadar, namun bias diberi kebebasan utk siapa saja, memegang pada prinsip masing2..
Alhamdulillah..^^

----------------------------------------------------------------------------
Dlu terfikir2 juge knp Allah hanta kt sini.. knp x mesir, atau jorden k.. kn mmg Negara timur tgh lebih sesuai.. tapi rupanya, di asia tenggara ni pn, ada juge tempat yg persis timur tengah, dan lebih aman dan stabil politiknya.. mata wang ny lebih murah, org2 ny lebih mesra… Allah.. mmg tiap aturanMu ada hikmahny.. Cuma sbg hamba, aku masih blum ckup tawakkal, dn masih mncari hikmah tiap yg jadi.. insyaAllah, di masa hadapan, aku azam utk lebih tawakkal, dn tidak tercari2 apa hikmahny, kerana hikmah itu dariMu, dan itu pasti..

2 comments:

Cik Jenin / Fatin Syahirah Mohd Zainy :) said...

Alhamdulillah, Amal... Gembira untuk kamu :)

Teruskan perjuangan, d mana2 pun :)

.minal qalby. said...

:) trima kasih cik jenin ^^, alhamdulillah.. sama2 lah kite ye :)