BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, August 14, 2012

Makassar 3: muka legend, dalam hati ada taman~


Salam..

Yup, tajuk tu gambaran orang2 nye kt sini.. like always, kite klu pg mane2 part kt Indonesia ni pn, mmg org2 nye ‘kasar’.

Tagline sikap derang slalu diperkatakan gini,

“bawak kereta hon2, jalan raya jem, main klua simpang ska hati, x sabar2”

Actually, ana dh dgr smua ni, sblum dtg sini(Makassar).

So, saje nk buat pemerhatian.. betul ke seteruk tu? Xkan la derang xde hati perut.. xkn xd disiplin kot..

Iya, nama pun manusia, mesti punya nafsu amarah nya.. nah.. tapi, masih punya nilai kasih sayang.. walau siapapun, dan di mana pun..

Buktinya.. kita tgk kasus2 dibawah.. zaaas..~~

Kasus 6:

Mase kami dibawa jalan2 oleh senior2, (ni cite minggu lepas ni) hehe, kami di bawa menaiki bas.. dan pemandunya, orang tempatan.. yela, kawan2 ade gk kate gini,

“eleh, pakcik ni bwk slow2 sbb nk cover org sini pny attitude.. yela, malu la deme kalau org Malaysia tgk prangai deme”

Tapi.. ponder gk mse dia ckp gitu.. betul ke?

Pkcik tu x la bwk slow mane pn.. tapi org kt sini style dy, kalu dy nk memotong, dy akan hon. Klu kite kt msia, hon2 mmg dh kene buat muke dh, kau nk jalan kau jln la, xpyh hon2.. kan?

Tapi derang relax je.. org hon, derang tgk cermin sisi, ouh ade org nk potong, so derang bg jln.. bkn pakcik bas je gitu, smlm naik pete2(PT:public transport) pon org tu mcmtu.. mmg smua kt sini mcmtu..



Ok, settle bab hon. subhanaAllah.. deme sangat bertimbang rase.. kite? Cek balik ape reaksi kite klu org hon..~ astaghfirullah…



Kasus 7:

Sape kate derang x berhati perut? *mcm ade je org kte.. hehe*

Memang kt sini, ramai sgt gelandangan.. dok tepi2 jalan.. dari baby, smpai la ke org tua.. kadang tgk mcm derang tu tgh melancong, *hehe*, sebabnye, boleh plak kt divider tgh2 jln tu, dy bentang kotak, baring atas tu posing2.. huhu, bahagia agaknye.. siapa kate org mcmtu x leh bahagia? Igt dgn rumah besar, katil empuk, mesti bleh bhagia ke? Oh tidaakk…. Allah yg bagi kebahagiaan tu kn? So sape kate kite yg tentukan nilai nye kebahagiaan tu dgn mata wang.. semua milik Allah..:)

Oke2, smbung crite..

Satu hari ni, dlm bas jugak.. tgh panas terik, kalau traffic light sini, msti ade budak2 jual2 brg, n minta sedekah.. mcm dlm cite sinetron tu..~

Pastu dlm bas kami penoh tau, smpai kak senior tpksa dok kt tangga bas je..

Mse tggu lmpu hijau tu, ade la budak dtg jual surat khabar.. pakcik bas tu bli.. dy selak skit2, pstu dy trus bg kat akak 2 org tu, dy kate,

“nah, lapik duduk.. panas tu..”

Allahu akbar.. terharu nye.. 2 benda baik dlm satu masa.. dy sedekah a.k.a bli paper dr budak td, dan dy sbnarnya kesian tgk akak2 tu duduk kt lantai tangga yg panas..

Nah.. sape kite nak kate deme x d belas kasihan, kalau kite bli surat khabar baru, kedut skit pn kite bising.. kalau kite tgk org bdiri dlm bas, kite rase dlm hati, ”sape soh dtg lmbt?”



T_T diri ni lbih kerdil dari mereka yang berhati seperti pakcik td tu…. Allahu robbi.. lembut knlah hati kami dengan rasa belas kasihan.. smoga Kau mengasihani kami di Masyar kelak.. amin…

4 comments:

Ya 'Aisyah said...

Allah Allah..

Awak, mereka ,dan pengalaman awak dah mengajar saya sesuatu hari ni.

Syukran sahabat atas perkongsian.

T.T

Terus bertinta ya, saya suka baca perkongsian dr awak ~

p/s: sy tunggu makassar 4.

.minal qalby. said...

Trima kasih sahabat.. smua dr Allah, moga kembali pdNya jua segala ssuatu.. insyaAllah jka ad klpgn, akn ad makassar 4 ye:)

Cik Jenin / Fatin Syahirah Mohd Zainy :) said...
This comment has been removed by the author.
Cik Jenin / Fatin Syahirah Mohd Zainy :) said...

cerita ni cerita yg meninggalkan senyuman kat muka :)

semua org sukakan kebaikan. tapi nak buat susahnya.. moga Allah limpahkan kekuatan pada kita utk buat kebaikan, macam pak cik bas itu :)

thanks amal 4 sharing ^^