BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, August 11, 2012

Makassar 1 =)


Salam.. bismillah =)

Jam tepat 1:41 pagi, 8/8/12..

Baru habis perjumpaan, bertemankan kini dengan lagu Bila Rindu-Ruffedge..
Makassar, such a nice place, Alhamdulillah.. kemana je pergi, mesti terserempak dgn muslimah berjilbab penuh(purdah n tudung labuh). Sejuk mata memandang.. bahasa, kesopanan, keprihatinan semua mmg welcoming n warming..:)

Today is the third day kt sini.. betapa rahmat dan kasih Allah tu terasa dalam tiap langkah kami, bila melihat dunia, no wonder n no doubt on why Allah ask us to go n see the world that He has created for us, FOR REASONS..

Kasus2 di bawah ini adalah kasus yang membuat sy kagum dan mulai jatuh cinta dengan Makassar kota angin memiri(angina bertiup sepoi2)

Kasus 1:
Turun2 flight, mse checkup with imegresen, ad sorg pegawai tegur, katanya,
“Alhamdulillah, ada jua dokter muslimah berjilbab.. nanti mbak jadi spesialis dalam sakit puan ya mbak, J
subhanaAllah.. tak sangka akan disambut dgn orang2 yang bertanda sujud di dahi, walau hanya kliner, pegawai kastam, x perlu title ustaz pn, tapi agama mereka tersemat di dada..

Kasus 2:
Hari kedua di Makassar, kami bertemu dekan akademik, dan berbuka bersama dekan2 fakultas, dan rektor2 nya juga..
Masa perjumpaan bersama dekan, lewat seorang muslimah berjilbab di muka pintu, dan semua maklum bahawa fakultas itu, hanya fakultas kedokteran, dan semestinya muslimah itu tadi seorang mahasiswa kedokteran.. dari pakaian dan pergaulan nya, bias di baca bhwa dia seorg rakyat tempatan. Allahu Akbar, rakyat sini memang rakyat2 yang tabah, cekal, pandai, bijak, dan sangat2 memegang pd ilmu agama..
Dan sepanjang perjumpaan tu, dekan2 tu mmg x henti2 mengucapkn syukur, Alhamdulillah.. rector pn same.. kan indah bila mcmtu J
Dan, student2 kt sini, mmg jarang nk jumpe yg pakai seluar(bg muslimah), majority pakai kain, skirt labuh.. dan student Malaysia pn x bleh pakai slua g kelas.. indahkan? Ayu je gitu.. hehe

Kasus 3:
Actually, ni patut jadi kasus pertama. Hehe.x pela, tulis juga ni. Masa 2nd day, pagi2, masa tengah sahur, tiba2 kedengaran suara “sahur2, sahur2”.
Rupanya2, bila diamati, rusunawa kami ni dikelilingi masjid.. bila masuk shaja wktu solat, bersahut-sahutan azan.. Allah.. begitu indah namaMu di laungkan..
Kat sini, memang terkejut, walaupn sblum dtg mmg dh mklum pnduduk islam kepadatannya 95%, tp x sangka islam ny, bukan sekadar nama.. masa kami smpai 1 day, dh msuk mghrib, bbuka kt epot dlu, then ondawey pg rusunawa(hostel) dh msuk isyak.. sepanjang jalan, banyak sgt masjid, dan masjid2nya tiada satu pn yg kosong, semua penuh dgn jemaah2 yg lagi solat terawih.. kami kira, dalam 500 m atau kurang dr 1 km, ada sebuah masjid, dan berturutan dalam jarak itu.. subhanaAllah.. no wonder kota ni dbwh lindungan Allah, xd bencana alam yg kerap pn kt sini.. Alhamdulillah..

3 comments:

NHS^___^ said...

semoga awak sentiasa berada di dalam lindungan dan RahmatNya :) suka baca keaadaan di Makassar..Sebarkan Bahagia :D

.minal qalby. said...

trima kasih:) amin3 ya rabb.. sntiasa doakn kesihatan dn kmudahan kami kt sini ye.. Allahu yubaarik fiik ^^

NHS^___^ said...

sama2 :) Allahu yubaarikha aidhon :D selalulah post mengenai keadaan di sana yer!