BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, June 12, 2012

MASA AWAK KECIK PN, MCM TU JGK???

salam..

yaAllah, Kau yg memegang ubun2 hamba2Mu, mudahkanlah urusan kami..

baru lepas marah adik. salah ke marah adik? ntah.. sbb, msa ana dlu kecik mcm dia, byk bnda dh yg ana lalui.. mungkin dy masih kecik , drjh 4, erk, kecik ke? anak2 palestine tu, bleh je brusaha.. byk dh benda yg derang korban utk ibu bapa dia. knp kita nk kata adik2 umur darjah2 ni kecik lg?
ramai je penagih dadah, isap rokok, pembunuh, darjah2 gak. salah ke ana menegur?

memang dia anak bongsu, xda adik yg nk jaga, xde pinggan yg kene paksa basuh. sebab apa? sbb dimanjakan. dan ana x dpt smua tu. ana cuma xnk dia menyesal dgn apa yg dia dh buat. moga Allah mmbrikan dia ilham tuk terus fhm ap yg ana katakan..

dia beli kad game, 10 ringgit, then main game online, ayah x kate apa2. ble ana tegur, dia bls,"ayah x kate ape2 pn.. nape kakteh nk marah plak" mmg nak marah la!

dia beli kereta mainan, rm 40, then gune bpe hari je. duit bkn masalah mse ana kecik, tapi, kami x dimanjakan mcmtu pon! ni yg nk nangis ni.. x minta dimanjakan.. tapi minta utk diadili.. mndpt didikan dr ibu dan ayah yg sama, tapi kenapa hasil berbeza.. ya Rabbana..

kadang terasa pilu hati bila mak kata, "biarlah dia, dia x matang lg.."
"awk dlu pn, mcmtu jgk..."

kenapa plak.. mase ana sebaya dia, mak dh suruh mandikan adik yg umur sebulan, dh kene iron bju sendiri dan bju adik2, dh kene pg kedai bli barang dapur, dah kene gune duit sndiri bli barang yg kita nk. adik, smua bnda mak ayah bagi, n cakap, "MASA AWAK KECIK PN, MCM TU JGK???"

YaAllah, jdikanlah diriku, dan keturunan dariku, tergolong dalam ulul albab.. jadikanlah diriku, dan keturunan dari ku, sebagai pembela agamamu.. jadikanlah diriku, dan keturunan dariku, penyejuk hati kedua ibubapa, jadikanlah diriku, dan keturunan dariku, orang2 yang qaniah, yang sntiasa brsyukur dgn kurniaanMu...

4 comments:

milah said...

Hurm , sabar ea amal . :)
Adik kam tak sekecik adik amal, tapi lebih kurang je, tambah2 bongsu, hehe

Bile baca post amal, tiba2 teringat, dulu kam dengan abang nangis2 smbil baca quran time kecik, kena paksa...air mata minitik atas quran tak tahan uh, haha
tapi zaman adik2 sekarang lain,

Betul lah tu, konsep dia sama je, cuma cara nak treat budak2 zmn skrang lain, hehe

Wallahualam. :D

.minal qalby. said...

huhu. tu la.. tp, mungkin mak ayah penat dh kot nk marah2..:) tq kam<3

TenangYangHakiki said...

marah itu mudah,tapi sabar itu indah..

.minal qalby. said...

marah itu indah dengan sabar, sabar itu mudah dengan usaha. hehe. insyaAllah..