BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Friday, June 8, 2012

PD, cuti cucikan hati kita..

alhamdulillah ya Allah, alhamdulillah..

ana bru pulang dari bercuti, menenangkn fikiran, dan moga percutian kami dapat menambah cinta pada Allah.. moga dengan perkongsian ini dpt mmbri bukan sejuta yang ana pinta, namun cuma secebis rasa di hati kita, tuk berusaha kearah qanaah, yg mmbawa kita menjadi asykurannaas..


lokasi: teluk kemang, PD
date: 5-7 jun.

pagi2 jam 8 pagi, ana, dgn 3 adik yg lain minta ayah bwkkn ke pantai.. rindu nak lihat deru ombak, merasa dingin bayu, dan melihat indahnya ciptaan Allah..=)
tapi sampai2 kt tepi pantai tu, tercerminlah diri sendiri. terkedu, terkesima, hampir terduduk. boleh bayangkn x, macamna hati kita hitam penuh dengan titik noda? msti susahkn.. tapi, I bet, kalau korg pegi tepi pantai tu, mse air tgh pasang lagi, mungkin bleh bayangkn, macammana rupa hati ana...=( sedih amat...
lautan yang keruh, sampah terapung-apungan di permukaan..

kami try la nak jalan jauh skit, sbb tgk pantai yg dlm jarak 100m lagi, mcm bersih.. jadi jln lambat2 sambil nikmati pemandangan.. tapi, sampah yang dipukul ombak tadi, macam mengekori kami.. selangkah kami jalan, pukulan ombak turut berderu, menolak sampah tu, ke arah kami...

SAYU. sayu hati ana dan adik2.. kami fikir, seakan2 laut merintih,
"maka nikmat Allah yang manakah yang kamu dustakan?"
"Kami(laut) bergelora atas izinnya.. memukul ombak kerana PerintahNya. membantu pengaliran air keseluruh dunia dengan izinNya.. mengapa kamu manusia membuat kerosakan, ? NAH, ambil kembali sampah yang kami tak perlukan. NAH, nikmatilah kemusnahan yang kamu mulakan!"

ya Rabbana. hanya Allah je yg tahu, bagaimana perasaan kami adik bradik. seriously, sampah tu mmg ikut ktorg.. orang len dok jgk tgk pantai, x la sampah ikut pn.. tapi, ni smua jadi atas IZIN ALLAH. mesti ada hikmahnya dan ibrah yg perlu kami fikirkan..

ana pon kol ayah, minta tlg belikan plastik sampah...

lepas air laut mula surut, dalam jam 9 pagi, ramai la org turun ke laut, untuk bersuka ria... perasaan mmg x leh cakap la, org smua mandi laut,.. tapi ana ngn adik2, bawak plastik sampah, dan lakukan ape yg kami rasa perlu. ada mata2 yg kurang senang melihat, ada yg memandang rendah, tapi, ada yang turut membantu..=) trima kasih uncle cine yg sama2 bermujahadah.. moga Allah bri hidayah padamu..
________________________________________________

pakcik pakai kopiah: dik2!
adik ana                  : ye,
pakcik pakai kopiah: ayah nama ape?
adik ana                  : mat nadzri.. nape pakcik?
pakcik pakai kopiah: ayah tabligh ke?
adik ana                  : x lah,
pakcik pakai kopiah: habistu yg pakai tutup2 tu, dy tabligh ke? kalau x, knp dy pakai gitu?
adik ana                  : x lah, dy yg nk pakai, xtahu la nape...

mungkin sebab ape yg ktorg buat, org igt dari persatuan mana2 kot.. huhu. ok jugak kn klu org igt gitu.. people easily judge a person by its cover.. cause they cant see your heart=)(macam xde motif je~~)


marilah kita mencorakkan diri kita, dengan apa yang kita mahu negara kita dilihat...^^

indahnye ombak kn?

kenape laut gini.. sedih.(kate adik)

bergambar kecewa. takpe, Allah Maha Tahu kemampuan makhluknya, sabar laut...

eei, geram tgk sampah*bajet mcm geram, hehe

see, sedih kan. laut laaaaagi sedih...T_T

tolongla amik sampah ni semua wahai manusia...

macam tsunami, tapi, tsunami dalam hati... bayangkan...~~~

sejuk, masin, seronok=D

put, ni untuk hang

dan ini juge.. hehe

seee.....

subhanallah, cantik pokok hijau.. kat bandar, mne de pokok hijau ori, smua jadik kelabu dek asap~




buat yang rindukan bunyi ombak, bleh la dgr video ni. pengubat rindu ana..:)

video







ok. itu sahaja. JOM muhasabah diri, dan...... lakukanlah apa yg sepatutny kita lakukan...





2 comments:

TenangYangHakiki said...

moga menjadi asbab hidayat seluruh alam..

.minal qalby. said...

amin.. insyaAllah