BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, December 4, 2012

hatiku sedalam telaga..:)

bismillahirrahmanirrahim..
salam alaikum wbt..=)


nak kongsikan satu kisah pendek, yg mmbuat ana terfikir, dan try to apply.. dari buku membumikan cinta.

"sorang pemuda dtg jumpa sorang kakek*datuk*, dy ceritakn semua masalah yg dia terbebankan.. tgh cerita best2 ni, pstu dy tny atuk tu.. nk buat guane ni..? then atuk tu bkn bg solusi, tp amek secawan air, letak garam secubit, suruh si pemuda tu tadi minum..
*mase ana bc smpai part ni,ana ingatkn air garam boleh ubat sedih. haha:))*

pemuda tu pn minumm.."pahit ini kakek.. apa an sih disuruh saya minum?"
kakek tu td tanpa bicara, kemudian mmbawa pemuda tadi ke sebuah sumur*telaga*.. kakek tu letakkn secubit garam, macam dia letak kt air dlm cawan tadi, then dy kacau2 ngn kayu.. kemudian dy amek secedok, bagi pemuda tu minum.. "jadi, apa rasanya? masihkah sama dengan yg tadi?" soal si kakek.. "tidak kek, nyaman dan SEGAR, tidak kayak tadi.."

"jadi begitulah kamu jadikan hatimu, jadikan ia seperti sebuah wadah.. apakah besar seperti telaga ini yang tidak sedikit pn berubah rasanya, ataupun seperti secangkir air, yang mudah berubah rasanya saat kepahitan tiba, ya itu terserah gimana kamu membawanya..."

bagaimana iman harini? menaik byk ke turun yg banyak? bile turun, ana slalu amek quran, bukak random, ayat yg Allah bg ana terbaca slalu sesuai dgn kebutuhan ana.. Dia Maha Mengetahui... igt x? :)

dah lame x update, ttbe rase nk update blog.. harini MC, dari smlm.. dah 2 mggu lbih sakit bersambung-sambung.. Allah rindu, kate orang bgitu la.. kafarah dosa.

pernah dengar sual fitnah? ujian? cobaan? semua tu, untuk menguatkn kita.. *eh, biceps, triceps x tambah besar pn bile orang fitnah.. telinga yg tulang rawan yang rase mcm membengkak*
huhu, itulah dia manusia.. sama mcm ana awal2 tiap kali dpt ujian.. kita manusia ni mmg suke nk tgk benda yg zahir, cth mcm td tu.. KUAT x bermakna dpt dilihat perbezaanya.. Allah bri kita kekuatan mental, dan iman. yang boleh mengalahkn orang yg takde iman... contoh, berapa ramai orang yg kita tgk fizikalny kuat, tapi bila dpt ujian, langsung bunuh diri... *think*

disebabkn dpt byk MC, dan hati pn nk jumpe dokter jgk, ana pn kluar, mggu lepas, pg kedai buku, n bli dua buku(4 dari 184 kisah perindu syurga, dan membumikan cinta).. <3 <3 *double the fun, doubled the love* huhu. terubat hati ni... betulla orang kate, sakit macamna pun, bila hati tenang, gembira, bahagia, rasa SIHAT dari biase. try la. ^^, betambah2 bahagia bila last weekends supposedly ana ikut daurah ISK, tapi atas kekangan, xmmpu pg, tapi dapat hadiah 2 lagi buah buku dari naqibah ana dr jakarta.. <3 <3 again. :))

SEDIH, terlihat zaman sekarang, yg tertimpa atas ana. cuma perkongsian, fikir2kan.. mana yg lebih besar dosanya, menabur fitnah atau menimbulkan fitnah.??


"fikir sebelum bicara, menanglah dengan akal, bukan dengan diamny sorg temanmu yg kau aibkan.."

1 comment:

TenangYangHakiki said...

Laa Baaksa Thahuurun InsyaAllah.